Pırlanta Renkleri Nelerdir? - BLOG - Blue Diamond

Pırlanta Renkleri Nelerdir?

Pırlanta, tüm detaylarıyla büyüleyen ve estetik ışıltısıyla göz kamaştıran tabiatın en seçkin ürünüdür. Büyüleyici parıltısını hammaddesi elmastan alan pırlanta; aşkı, sevgiyi, bağlılığı, sadakati ve zarafeti simgeler. Bununla birlikte doğada bulunan, pırlantanın varoluşunu borçlu olduğu her bir elmas taşı, biriciktir. Elmas, biricikliğini milyonlarca yıl kadar sürebilen oluşum sürecinden alır. Bu nadide ve ışıltılı taş, karbon atomlarının diğer minerallerle etkileşime girmesi sonucunda oluşur.

Yeryüzünün yaklaşık olarak 150 kilometre derinliğinde, yüksek sıcaklıklar ve üst düzey basıncın etkisiyle meydana gelen elmasların her biri farklı özelliklere sahiptir. Tam da bu yüzden günümüzde pırlanta taşlarının değerini ve kalitesini belirlemek için uluslararası bir skala oluşturulmuştur. Bu skala pırlanta 4c kuralı olarak adlandırılır ve pırlanta taşının özellikleri hakkında bilgi verir. Pırlanta 4c kuralından biri de bu kusursuz taşın rengidir. Pırlanta renkleri, “D” harfi ile başlar ve “Z” harfine kadar sıralanır. Pırlanta renk sıralaması, pırlantanın kalitesini ve değerini ortaya koyan en önemli bileşenlerdendir. 

pirlanta renkleri

Blue Diamond'da yer alan 0.12 karat pırlanta kolyeye resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pırlanta Renk Skalasındaki Harfler Neyi İfade Eder?

Pırlanta renkleri; uluslararası standartları içeren bir skalada, her bir harf başka bir renk tonunu simgeleyecek şekilde oluşturulmuştur. “D” sınıfında yer alan pırlantalar tamamen renksizdir ve kusursuz bir ışık yansıtma özelliğine sahiptir. “D” harfini kalite bakımından “E” ve “F” sınıfındaki pırlantalar takip eder. Bu sınıfta yer alan pırlanta taşları, aynı zamanda doğada nadir olarak bulunan taşlardır.

Ayrıca “D”, “E” ve “F” renk pırlantalar, en beyaz renk pırlantayı simgeler. Fakat buradaki beyazlık, ışığı kırma yeteneğine bağlı olarak saflığı ifade edecek şekilde kullanılır. Pırlanta renklerinde bir diğer grup ise “G”, “H”, “I” ve “J” harfleri ile ifade edilir. Hafif renkli olarak tanımlanan bu sınıftaki pırlantalar, çoğu zaman gözle fark edilemiyor olsa da hafif bir renge ev sahipliği yapar. Bu sınıfta yer alan “G” harfi, diğerlerine oranda daha saf ve renksiz özelliktedir. Pırlanta F mi G mi sorusuna bu doğrultuda “F” renge sahip olan pırlantaların daha değerli olduğu cevabını vermek mümkündür.

Pırlanta renk skalasındaki bir diğer sınıf ise “K” ve “Z” harfleri arasında, hiyerarşik şekilde kategorize edilir. “K” renk pırlantalar bu grupta yer alan en saf ve renksiz pırlantalardır. Bu grupta yer alan pırlantalar, maliyet açısından son derece bütçe dostu olmakla birlikte pırlantanın büyüleyici ışıltısını da efektif şekilde yansıtır. Ayrıca bu sınıftaki pırlanta taşları, altınla muhteşem bir uyum kurma özelliğine sahiptir.

Hangi Renk Pırlanta Daha Değerlidir?

En değerli pırlanta, en beyaz renkte olan; yani en renksiz pırlantadır. Pırlanta renkleri arasında “D” harfi ile ifade edilir. Her ne kadar beyaz renkte tasvir edilse de “D” sınıf pırlantalar, tamamen renksiz olmaya en yakındır. Bununla birlikte en iyi pırlanta hangi color? Merak edenler için; en iyi pırlanta rengi, elbette bütçenize en uygun olandır. Keza pırlanta, muhteşem bir ışıltıya sahiptir.

Her ne pırlanta renk skalası taşın kalitesi açısından önemli bir belirleyici olsa da her bir pırlanta taşı, kusursuz ışıltıyla parıldar. Renk skalasındaki harfler, bu ışıltının içerdiği minimal kusurları ifade eder ve bu renk değişimleri, çoğunlukla gözle tespit edilemez. Ayrıca pırlantanın şekli, boyutu, tasarımı ve benzeri gibi bazı özellikler de renk kalitesi üzerinden değerlendirme yaparken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir.

pirlanta renkleri

Blue Diamond'da yer alan 0.38 karat pırlanta küpeye resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pırlanta Parlaklık Dereceleri

Pırlanta parlaklık sınıfları, taşın görsel çekiciliği ve değeri açısından son derece belirleyicidir. “Excellent”, “Very Good”, “Good” ve “Fair or Poor” olmak üzere dört farklı standarda sahip olan pırlanta parlaklık dereceleri, pırlantanın diğer özellikleri ile birlikte düşünüldüğünde anlamlı bir hale gelir.

Bununla birlikte pırlantada en iyi renk hangisi, merak ediyorsanız pırlantanın kusursuzluğu ışığı yansıtma gücünden gelir. Dolayısıyla beyaz, yani şeffaf renge en yakın olan pırlantalar en iyi renge sahiptir. En iyi pırlanta ise ilk kategoride yer alan “D” rengindeki pırlantalardır. Buna karşın pırlanta mücevherin kalitesini pırlanta 4C kuralı olarak kabul edilen diğer standartlar da önemli ölçüde belirler.

Pırlantanın Parlaklığını Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Pırlanta, özelliklerini varoluşunu borçlu olduğu elmastan alır. Elmas, tabiatı gereği son derece dayanıklı bir taştır. Saf karbondan oluşur ve kolay kolay deforme olmaz. Yine de pırlanta mücevherlerinizi hassasiyetle korumanız gerekir. Her ne kadar pırlanta taşlar, dayanıklı yapıya sahip olsa da son derece narin bir yapıdadır. Kimyasallardan uzak tutmak, temizlik esnasında mücevherleri çıkarmak, pırlantanın parlaklığını korumak için alınabilecek en doğru önlemlerdir.

Pırlantanın parlaklığını korumanın en etkili yolu ise bir uzmandan destek almaktır. Tabiatın en kusursuz armağanı olan pırlanta, ancak onu yakından tanıyan ellerde tam anlamıyla ışıldayabilir. Blue Diamond uzmanlığı ile pırlanta mücevherlerinizi ilk günkü kusursuzluğuyla kullanmaya devam edebilirsiniz. Yüksek kalite elmaslar kullanılarak, zanaatkar dokunuşlarla tasarlanan birbirinden seçkin pırlanta mücevherler, Blue Diamond ayrıcalıklarıyla mücevher tutkunlarıyla buluşuyor. Blue Diamond’ın seçkin koleksiyonlarını yakından inceleyin ve pırlanta zarafetini zanaatkar dokunuşlarla keşfedin!

Blue Diamond

Güvenli
Alışveriş

Blue Diamond

Sigortalı
Ücretsiz Teslimat

Blue Diamond

Ömür Boyu
Garanti

Blue Diamond

Özel
Hediye Kutusu

Blue Diamond

Ücretsiz
Ölçü Değişimi

Blue Diamond

Kolay İade
Garantisi

Blue Diamond

Yüksek
Işıltı

Blue Diamond

Işıklı
Yüzük Kutusu

Yukarı Çık