Pırlanta Kesim Çeşitleri Nelerdir? - BLOG - Blue Diamond

Pırlanta Kesim Çeşitleri Nelerdir?

Pırlanta, ışığı son derece başarılı bir şekilde yansıtan doğal ve değerli taşlar arasında yer alır. Pırlanta kesimleri, ışığın çok daha efektif olarak yansıtılmasına ve tasarımın estetik bir görünüm elde etmesine katkıda bulunur. Pırlanta kesimleri oldukça fazladır. Prenses kesim, kalp kesim ve oval kesim başta olmak üzere farklı özelliklere sahip kesimler kullanılarak pırlanta mücevherler titizlikle tasarlanır. Peki ama pırlanta kesim şekilleri nelerdir? Kesim şekilleri ışığı ne şekilde yansıtır?

Pırlanta Kesim Sınıflandırması

Pırlanta kesiminin derecesi, pırlantanın şekli ve oranlarını belirlediği için kesimin nitelikleri oldukça önemlidir. Derin kesim, sığ kesim, iyi kesim ve ideal kesim olmak üzere temelde 4 pırlanta kesim derecesi bulunur.

Derin Kesim

Pırlanta kesim dereceleri kapsamında yer alan derin kesimde pırlantanın kemer kısmı ve kulet kısmı arasındaki mesafe diğerlerine oranla daha fazla tutulur. Derin kesimde ışığın bir bölümü pırlantanın “külah” kısmından kaçmasına sebebiyet verir. Dolayısıyla derin kesimde ışık başarılı bir şekilde yansıtılamayabilir.

Sığ Kesim

Yeterince derin bir kesim olmayan sığ kesimde ışık, külah bölümünden kaçar.

İyi Kesim

İyi kesimde pırlanta yüzeyi ideal kesime göre daha geniştir. Işığı etkileyici bir şekilde yansıtır. İdeal kesime son derece yakındır.

İdeal Kesim

İdeal kesimde pırlantanın tabla kısmı iyi kesime oranla daha küçük tutulmakta olup pırlantanın ışığı başarılı bir şekilde yansıtması hedeflenir.

Pırlanta Kesim Teknikleri Nelerdir?

Prenses kesim, markiz kesim, baget kesim başta olmak üzere birçok kesim bulunmakta olup pırlantanın ışığı farklı şekillerde yansıtmasına katkıda bulunur. Kesim teknikleri, ışığın yansıtılmasına katkıda bulunduğu gibi tasarımın estetik ve zarif bir görünüm elde etmesini de destekler.

Prenses Kesim

Prenses kesim, pırlanta kesimleri arasında yer almakta olup genellikle dikdörtgen formunda olur. Yuvarlak kesim parlaklığında olan prenses kesim, ışığı yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Tasarımların zarif ve estetik detaylara sahip olmasını sağlayan prenses kesim yüzük ve kolye tasarımlarında kullanılabilir.

pirlanta kesim cesitleri nelerdir

Blue Diamond'da yer alan 0.40 karat özel tasarım prenses kare pırlanta tektaş yüzüğe resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Damla Kesim

Gözyaşı damlasını simgeleyen damla kesim, genellikle tektaş tasarımlarda kullanılır. Doğadan aldığı ilham ile pırlantanın eşsiz bir görünüm elde etmesini sağlayan bu kesim, estetik ve zarif pırlanta mücevher tasarımlarının oluşmasına katkıda bulunur. Işığı eşsiz bir şekilde yansıtır. Bu nedenle mücevher dünyasında kendisine oldukça özel bir yer edinir.

Kalp Kesim

Mücevherin zarif detaylarla bezenmesini sağlayan kalp kesim, diğer kesimler kadar sık kullanılmaz. Kalp şeklinde bir figüre sahip olan kalp kesim, kadınların şık ve zarif görünüm taleplerini en iyi şekilde karşılayan mücevherlerin hayat bulmasını sağlar. Sonsuz aşk ve bağlılığı sembolize etme konusunda son derece başarılı olduğundan, mücevher dünyasında oldukça özel bir yere sahiptir.

Markiz Kesim

Louis tarafından tasarlanan markiz kesim, son derece estetik bir kesim türüdür. 14. Louis, sevgilisinin gülümsemesinden ilham alarak markiz kesimi mücevher dünyasına kazandırmıştır. Markiz kesim ile tasarlanan yüzükler, parmakların çok daha ince görünmesini sağlar. Bu nedenle yüzük tasarımlarında markiz kesim tercih edilir.

Oval Kesim

Pırlanta kesim kalitesi kapsamında özel bir yere sahip olan oval kesim, pırlantanın olduğundan daha büyük ve ihtişamlı görünmesini sağlar. Bu nedenle mücevher tasarımlarında sıklıkla talep edilen bu kesim, yüzük ve kolye tasarımlarının zarif dokunuşlarla tamamlanmasına katkıda bulunur.

Baget Kesim

Pırlantanın uzun ve dikdörtgen bir şekilde kesilmesiyle oluşan baget kesim, ışığın estetik ve zarif bir şekilde yansıtılmasına imkan tanır. Keskin ve ince hatlardan oluşan bu kesim, pırlantanın son derece şık bir görünüm elde etmesini sağlar. Bu nedenle sıklıkla tercih edilen baget pırlanta yüzüklerin tasarlanmasına katkıda bulunur.

pirlanta kesim cesitleri nelerdir

Blue Diamond'da yer alan 0.41 karat baget pırlanta yüzüğe resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yastık Kesim

Yuvarlak köşeli kare ya da dikdörtgen bir forma sahip olan yastık kesim, pırlantanın parıltısını başarılı bir şekilde yansıtmasını sağlar. Sıra dışı tasarımlara ilham veren yastık kesim, farklı mücevher modellerinde tercih edilir.

Zümrüt Kesim

Pırlantanın kare veya dikdörtgen bir forma ulaşmasını sağlayan zümrüt kesim, pırlanta taşının öne çıkmasına katkıda bulunur. Pırlanta kesimleri arasında yer alan zümrüt kesimde mücevher, lüks ve estetik detaylara sahiptir.

Yuvarlak Kesim

En iyi pırlanta kesimi nedir sorusunun cevapları arasında yer alan yuvarlak kesim, pırlantanın parlak ve ışıltılı bir görünüm kazanmasını sağlar. Oldukça popüler bir kesim olan yuvarlak kesimle tasarlanan mücevherler, estetik detaylarıyla dikkatleri üzerine çeker.

Radyan Kesim

Radyan kesim, pırlantanın yuvarlak hatlara ulaşmasını sağlar. Estetik ve zarif bir görünümü destekleyen radyan kesim, pırlantanın parlaklığının artmasına destek olur.

Pırlanta Kesimlerinin İsimleri

Pırlanta kesimlerinin isimleri genellikle sahip oldukları forma göre verilir. Yuvarlak kesimde pırlanta, yuvarlak bir forma sahiptir. Bunun yanı sıra damla kesim, pırlantanın gözyaşı damlasına benzemesi nedeniyle bu şekilde adlandırılır.

Usta zanaatkarlık ve işçilikle ortaya çıkan pırlanta kesimlerinin her biri, eşsiz tasarımların oluşmasını sağlar. Blue Diamond dokunuşuyla tasarlanan ve göz alıcı bir görünüm elde eden pırlanta mücevher modellerini inceleyerek birbirinden özel tasarımlara güvenli ödeme yöntemleriyle sahip olabilirsiniz. 

Blue Diamond

Güvenli
Alışveriş

Blue Diamond

Sigortalı
Ücretsiz Teslimat

Blue Diamond

Ömür Boyu
Garanti

Blue Diamond

Özel
Hediye Kutusu

Blue Diamond

Ücretsiz
Ölçü Değişimi

Blue Diamond

Kolay İade
Garantisi

Blue Diamond

Yüksek
Işıltı

Blue Diamond

Işıklı
Yüzük Kutusu

Yukarı Çık