Pırlanta Nasıl Anlaşılır? - BLOG - Blue Diamond

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Pırlanta testi, satın alınacak mücevherlerde kullanılan pırlantaların gerçek olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Bu testlerden büyük bir kısmı evde denenebilir. Pırlantanın güneş ışığına tutulması, su testi başta olmak üzere birçok farklı yöntem ile pırlantanın gerçekliği test edilebilir. Fakat evde yapılan testler, doğru sonuç vermeyebilir. Dolayısıyla bu konuda uzman desteğinin talep edilmesi ve güvenilir pırlanta markalarından mücevher satın alınması gerekir. Peki pırlanta nasıl anlaşılır, pırlantanın gerçekliğinin test edilmesini sağlayan yöntemler nelerdir?

pirlanta nasil anlasilir

Blue Diamond'da yer alan 0.32 karat pırlanta tasarım yüzüğe resme tıklayarak ulaşabilirsiniz

Pırlantanın Gerçek Olduğu Nasıl Ayırt Edilir?

Pırlantanın gerçekliğini anlayabilmek için su testi, ışık testi ve manyetizma testi olmak üzere farklı yöntemlerden herhangi bir tanesi tercih edilebilir. Fakat pırlantanın gerçekliğinin anlaşılabilmesi için pırlantanın ayırt edici özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Pırlantanın ayırt edici özellikleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

    Karat ağırlığı, pırlantanın diğer değerli taşlardan ayırt edilmesini sağlayan özelliklerden bir tanesidir. Yüksek karat ağırlığı, pırlantanın çok daha değerli olduğu anlamına gelir.

    Pırlanta üzerinde leke ve kalıntıların bulunup bulunmadığı pırlantanın berraklığı ile ilgili bir durumdur. Daha berrak pırlantalar, diğerlerinden çok daha değerli kabul edilir.

    İyi kesilmiş bir pırlanta, ışığı çok daha iyi bir şekilde yansıtır. Dolayısıyla kesim, pırlantanın benzersiz özelliklerinden bir diğeridir.

    Renksiz pırlantalar, çok daha değerlidir. Bu nedenle renk, pırlantanın ayırt edici özellikleri arasında yer alır.

Pırlanta nasıl anlaşılır sorusu kapsamında yukarıdaki özellikleri de dikkate alarak çeşitli testler yapabilir, satın aldığınız pırlantanın gerçek olup olmadığını test edebilirsiniz. Bu tarz testlere gerek olmadan güvenilir bir markadan gerçekleştireceğiniz satın alma sürecinde, uzmanlar tarafından pırlantanın gerçekliğine dair daha güvenli bir adım izleyebilirsiniz.

Evde Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Evde yapılabilecek basit ve etkili yöntemler, pırlantanın gerçek olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Bu testler son derece fazladır. Fakat sıklıkla tercih edilen testleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

      Su testi

      Işık testi

      Manyetizma testi

      Ultraviyole testi

      Profesyonel test

Her test, farklı şekillerde uygulanmakta olup testlerin nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinmek, çok daha doğru sonuçlara ulaşılmasını destekler.

Su Testi

Elmas nasıl anlaşılır sorusu dahilinde tercih edilebilecek testlerden ilki su yöntemidir. İçerisi su dolu bir su bardağı alın. Pırlanta mücevheri suyun içerisine nazikçe bırakın. Eğer pırlanta suyun dibine çöküyorsa o pırlanta gerçektir. Çünkü pırlantanın yoğunluğu fazladır, bu nedenle gerçek pırlanta dibe çöker.

Işık Testi

Pırlantanın gerçekliğinin test edilmesini sağlayan yöntemlerden bir diğeri de ışık testidir. Gerçek pırlanta ışığa doğru tutulduğunda gökkuşağı renginde parıltılar gösterir. Bunun yanı sıra sahte pırlantanın ışıktaki görüntüsü genellikle mattır. Dolayısıyla pırlanta mücevherinizi ışığa tutarak gerçekliğini test edebilirsiniz.

Manyetizma Testi

Gerçek pırlantalar manyetik olmadıkları için bir mıknatıs tarafından çekilmeleri mümkün değildir. Pırlantanın gerçekliğini test edebilmek için mıknatıs kullanılabilir, mıknatısın pırlantayı çekip çekmediğini inceleyebilirsiniz. Eğer mıknatıs pırlantayı çekiyorsa pırlanta mücevher gerçek değildir.

Ultraviyole Testi

Ultraviyole ışığı kullanarak en iyi şekilde pırlanta nasıl anlaşılır sorusuna cevap verebilirsiniz. UV ışığı kullandığınızda doğal pırlantanın mavi bir renk yayması gerekir. Bunun yanı sıra sahte pırlantalar farklı renkte floresan bir ışık yayar ya da floresan ışık yaymaz. Bu nedenle ultraviyole testi uygulayarak satın aldığınız pırlanta mücevherin gerçekliğini sorgulayabilmeniz mümkündür.

Profesyonel Test

Pırlantanın gerçekliğinin anlaşılmasını sağlayan en kesin yöntem, profesyoneller tarafından gerçekleştirilen testlerdir. Ev ortamında yapılabilen ve pırlantanın gerçek olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan çeşitli testler bulunsa da bu testler pırlantanın gerçekliğinin büyük bir doğrulukla anlaşılmasını sağlamayabilir. Bu tür durumlarda alanında uzman kişilerden yardım almanız çok daha doğru olacaktır.

Profesyonel testlerde genellikle uzmanlar pırlantanın orijinalliğini anlayabilmek için büyütme, görsel inceleme, termal test başta olmak üzere yenilikçi yöntemler kullanır. Bu yöntemlerin her biri, pırlantanın gerçek olup olmadığının büyük bir doğrulukla anlaşılmasını sağlar. Bu nedenle siz de pırlantanızın gerçekliğinden şüpheleniyorsanız mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. Böylelikle herhangi bir şüpheye yer bırakmadan pırlantanızın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Gerçek Bir Pırlanta Yüzük Nasıl Olur?

Gerçek bir pırlanta yüzük; ışıkta parıldar, ultraviyole ışık altında mavi bir renk yayar ve sudan çok daha yoğun olduğu için su içerisine atıldığında dibe batar. Ayrıca çoğunlukla renksiz ya da çok az bir renge sahiptir. Bunun yanı sıra gerçek pırlanta yüzüklerin özelliklerini gösteren pırlanta sertifikaları bulunabilir. Bu sertifikalar; pırlantanın berraklığı, rengi, karat ağırlığı gibi çeşitli özellikleri hakkında net bilgilere yer verir.

Gerçek bir pırlanta mücevher satın almak istiyorsanız, alışverişlerinizi güvenilir mücevher markaları üzerinden yapmalısınız. Yenilikçi, incelikli ve zarif detaylara sahip pırlanta bileklik, kolye, küpe gibi pırlanta mücevherleri sizlerle buluşturan Blue Diamond; arzu ettiğiniz tasarımlara güvenilir şekilde sahip olmanızı sağlıyor. Siz de birbirinden özel tasarımları inceleyebilir, arzu ettiğiniz mücevher modellerine zahmetsizce sahip olabilirsiniz. 

pirlanta nasil anlasilir

Blue Diamond'da yer alan 0.25 karat pırlanta kolyeye resme tıklayarak ulaşabilirsiniz

Blue Diamond

Güvenli
Alışveriş

Blue Diamond

Sigortalı
Ücretsiz Teslimat

Blue Diamond

Ömür Boyu
Garanti

Blue Diamond

Özel
Hediye Kutusu

Blue Diamond

Ücretsiz
Ölçü Değişimi

Blue Diamond

Kolay İade
Garantisi

Blue Diamond

Yüksek
Işıltı

Blue Diamond

Işıklı
Yüzük Kutusu

Yukarı Çık