Karat Nedir? Karat Hakkında Bilinmesi Gerekenler - BLOG - Blue Diamond

Karat Nedir? Karat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pırlanta ve mücevher tutkunları tarafından en çok merak edilen konulardan biri karat nedir, sorusudur. Karat, genellikle mücevherde bulunan pırlanta taşının büyüklüğü ile ilişkilendirilir. Fakat bu yaygın inanç doğru değildir. Pırlanta mücevherlerde yaygın olarak karşılaşılan karat terimi, elmasın ağırlığı ölçen birimdir. Genellikle mücevherin karat ağırlığı arttıkça, değeri de aynı ölçüde artar. Bu durum, her şart altında geçerli değildir. Bazı durumlarda berraklık, tasarım, renk, usta mücevher el işçiliği gibi detaylar da karat ölçüsünün artışıyla doğru orantılı bir şekilde mücevher değerinin belirlenmesini etkiler. Buna karşın pırlanta mücevherlerde sonsuz ışıltı kaynağı pırlantanın karat özelliğinin hesaplanmasında ve buna bağlı olarak da değerinin belirlenmesinde belli bir standart hesaplama yöntemi vardır.  

Karat Nedir?

Karat, pırlanta başta olmak kaydıyla değerli taşların ağırlığının ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. Bir karat 200 miligram denk gelir. Dolayısıyla bir karat, 0,2 grama eşittir. Karat, bir taşın görsel anlamda büyüklüğünü ifade etmez. Aksine ağırlığını ifade eder. Bu nedenle birbiriyle aynı karat değerine sahip olan iki pırlantanın farklı boyutlara sahip olması olasıdır.

Karat ölçüsü, pırlantanın değerini belirlemede kullanılan en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca karat değeri, günümüze özgü bir kavramdır. Kadim dönemlerde pırlanta ve diğer değerli taşların ölçülerinin belirlenmesinde hassas ölçüm yapma oranı daha düşük yöntemler kullanılmıştır. Keçiboynuzu tohumlarıyla terazi kullanarak ölçüm yapma, bu tekniklerden en öne çıkanıdır.

Karat Nasıl Belirlenir?

Karat nedir dendiğinde temel olarak 0.2 grama karşılık gelen bir değerli taş ölçü birimidir. Dolayısıyla genellikle karat değeri belirlenirken bu hesaplama tekniği kullanılır. Yani 1 karat ölçüsüne sahip olan pırlanta taşı, 0.2 gram ağırlığındadır. Bununla birlikte günümüzde yapılan ölçümlerde pırlantanın karat ağırlığı hassas özellikte teraziler kullanılarak belirlenir.

Bir pırlanta taşının karat özelliğini belirlerken belli başlı noktalara ayrıca dikkat edilir. Ölçüm işlemine geçilmeden önce pırlanta usta ve narin ellerden geçerek temizlenir. Bu noktada taşı yağdan ve kirden arındıran hassas solüsyonlar kullanılır. Daha sonra ise hassas tartıya alınarak sonsuz ışıltı kaynağı pırlantanın karat özelliği belirlenir. Blue Diamond, eşsiz karat seçenekleriyle birbirinden özel tasarımları sizlerle buluşturuyor. 

Mücevherlerde Karatın Önemi

Karat değeri, bir mücevherin fiyatını belirlemenin yanı sıra yaydığı ışıltıyı tespit etmek için de önemli bir faktördür. Bu yüzden evlilik teklifleri için pırlanta tektaş yüzük seçilirken mutlaka karat değerine dikkat edilir. Etkileyici bir pırlanta taşı eşliğinde unutulmaz bir evlilik teklifi için standardize edilen en düşük karat ölçüsünün 0,10 karat olması önerilir. Blue Diamond tektaş yüzük modelleri ile evlilik tekliflerinize eşsiz bir dokunuşta bulunabilirsiniz. 

Karat oranı, bütçeniz ya da beğenileriniz doğrultusunda 2 ya da 3 karata kadar çıkabilir. Bununla birlikte 0.5 karat pırlanta yüzükler, evlilik tekliflerinde genellikle daha yaygın olarak tercih edilir. Bir mücevherin karat değerinden en doğru şekilde emin olmak içinse mücevher sertifikasına ihtiyaç vardır. Mücevher sertifikaları, uluslararası alanda geçerliliği olan ve yetkilendirilmiş sertifika sağlayıcı kurumlar tarafından verilen pırlantanın kimlik belgeleridir.

Pırlanta Karat Değeri Fiyatı Etkiler Mi?

Pırlantada karat değeri, mücevherin fiyatını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Fakat biricik ve tek faktör değildir. Bununla birlikte pırlanta mücevherin değerini belirleyen birçok farklı unsur vardır. Bunlardan biri karat değerinin de içerisinde yer aldığı pırlanta 4C kuralıdır. 4C kuralı karat özelliğinin yanı sıra bir pırlantanın berraklık, kesim ve renk açısından değerlendirilmesini içerir. Pırlantanın 4C’si hakkında detaylı bilgi içeren blog içeriğimizi de göz atabilirsiniz.

Genellikle mücevher sertifikalarında yer alan pırlanta 4C özelliklerinin yanı sıra mücevherin tasarlanma ve hazırlanma sürecinde harcanan el işçiliği de fiyatını etkiler. En nihayetinde deneyimli mücevher ustalarının sanatsal dokunuşlarından geçen pırlantalar, çok daha özel de değerlidir.

Blue Diamond her bütçeye hitap eden karat değerlerine sahip pırlanta mücevherlerle ruhunuzun derinliklerine kadar işleyecek! Bu yazımızda sizler için karat nedir ve karat hakkında bilmeniz gerekenlere değindik. Blue Diamond özel koleksiyonlarıyla sonsuz ışıltı kaynağı pırlanta mücevherleri stilinizle buluşturabilir ya da özel günleri sevdiklerinize vereceğiniz armağanla zihinlere mühürleyebilirsiniz.

Blue Diamond

Güvenli
Alışveriş

Blue Diamond

Sigortalı
Ücretsiz Teslimat

Blue Diamond

Ömür Boyu
Garanti

Blue Diamond

Özel
Hediye Kutusu

Blue Diamond

Ücretsiz
Ölçü Değişimi

Blue Diamond

Kolay İade
Garantisi

Blue Diamond

Yüksek
Işıltı

Blue Diamond

Işıklı
Yüzük Kutusu

Yukarı Çık